Meer over fibromyalgie

Wat is fibromyalgie?

Meer over fibromyalgie

.

Wat is het?

Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in spieren en bindweefsel. Het is een samenvoeging van drie Griekse woorden: fibro (bindweefsel) + myo (spier) + algie (pijn). Het wordt soms ook weleens ‘weke delen reuma’ genoemd. De aandoening gaat gepaard met chronische pijn en stijfheid. De lichaamsdelen waar je het meest last van hebt zijn de nek, heupen, schouders en handen, met uitstralende pijn naar spieren in het hele lichaam.

.

Naast deze spierpijn en stijfheid zijn er ook vaak andere klachten met fibromyalgie gemoeid:

.

Wie heeft er last van?

De aandoening komt voor bij zo’n 2% van volwassenen tussen de 20 en 60 jaar. Fibromyalgie komt tien keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Omdat fibromyalgie gewoonlijk niet aan te tonen is in onderzoeken (foto’s en bloedonderzoeken zijn vaak normaal), heeft het lang geduurd voor de aandoening werd erkend door artsen en specialisten. Er wordt intussen al zo’n veertig jaar onderzoek naar gedaan.

 

Behandeling van de aandoening

Tenderpoints (ook wel pijnpunten) zijn zeer gevoelige plekken, en deze spelen een belangrijke rol in de diagnose van fibromyalgie. Voorwaarden zijn pijn op minimaal 11 van de afgesproken 18 plaatsen, pijn die langer dan 3 maanden aanwezig is, en verspreid over het hele lichaam.
.

Op dit moment is fibromyalgie niet te genezen met chiropractie of andere methodes. Maar chiropractie kan u wél helpen met het verminderen van de symptomen. Door uw pijn te verlichten, kunt u beter functioneren en zal uw kwaliteit van leven verbeteren.
.

De chiropractor gebruikt voor het behandelen van uw fibromyalgie zachte technieken (mobilisatietechnieken in plaats van manipulaties). Deze worden aan uw behoeftes aangepast, zodat u een behandelplan geheel op maat krijgt.

.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij Back to Health? Bezoek onze contactpagina om contact met ons op te nemen: telefonisch, per email of via het contactformulier. Ook kunt u direct een afspraak inplannen (ook het gratis eerste consult) in onze afsprakenplanner.