Rugklachten


Rugklachten


Veelvoorkomende klacht

Vrijwel iedereen heeft weleens last van de rug. Helaas bestaat nog altijd het beeld dat de meeste rugklachten snel en spontaan weer over gaan. Vaak blijven de klachten echter aanwezig, of gaan even weg om daarna toch terug te keren. Om te voorkomen dat het herstel een langdurig en moeizaam proces wordt, is het belangrijk om tijdig de chiropractor te raaplegen.

.

Rugklachten ontstaan door verkeerd of te weinig bewegen

Bij rugklachten is er zelden sprake van ‘schade’ in de rug. De oorzaak van de klachten is daarom meestal niet terug te vinden op een röntgenfoto of MRI scan. Rugklachten hebben in de regel een ‘functionele’ oorzaak: ze ontstaan geleidelijk door verkeerd bewegen of overbelasting. Vaak is dit een gevolg van eenzijdige werkzaamheden, teveel stilzitten of verkeerde til- en buktechnieken.

.

De oorzaken van rugklachten op een rij:

  • een slechte houding
  • weinig variatie in de houding
  • langdurig dezelfde activiteiten uitvoeren
  • veel stilzitten
  • weinig gezonde lichaamsbeweging
  • onveilige til- en buktechnieken

.

Niet elke rugklacht is hetzelfde

De spieren, wervels, tussenwervelschijven, gewrichtskapsels, bindweefsel en het zenuwstelsel spelen allemaal een belangrijke rol in het bewegen van de rug. Als één of meer van deze structuren hun werk niet goed kunnen doen, ontstaan er rugklachten. Hoewel deze klachten bij verschillende patiënten vaak sterk op elkaar lijken, kan de onderliggende oorzaak heel anders zijn. Daarom is het belangrijk dat de chiropractor eerst zorgvuldig analyseert hoe de klachten zijn ontstaan, voordat een effectieve behandeling gestart kan worden.

.

Eerst beoordelen, dan behandelen

De chiropractor is de expert bij uitstek om een zorgvuldig bewegingsonderzoek te doen. Bij Back to Health Chiropractie wordt onder meer gekeken naar de beweeglijkheid van de wervelkolom, de spierfunctie en de (dis)balans. Daarnaast worden er specifieke testen gedaan om bijzondere situaties (bijvoorbeeld een hernia) uit te sluiten. Op basis van deze analyse stelt de chiropractor een effectief behandelplan op.

.

Behandelmogelijkheden

De chiropractor maakt meestal gebruik van manipulaties om de beweeglijkheid van gewrichten te herstellen. Een manipulatie, in de volksmond vaak ‘kraken’ genoemd, is een hele kleine snelle beweging, bedoeld om het gewricht iets op te rekken. Hierdoor wordt de souplesse van het gewricht hersteld. De chiropractoren hebben jarenlang getraind met deze technieken, zodat ze veilig en comfortabel toegepast kunnen worden. Naast de manipulatie gebruiken chiropractoren nog tal van andere technieken, waaronder:

.

Beter worden, beter blijven

Ter aanvulling op de behandelingen worden vaak ergonomische adviezen, specifieke oefeningen en algemene gezondheidsadviezen gegeven. Zo wordt het herstel zoveel mogelijk bespoedigd.

Omdat veel rugklachten het directe gevolg zijn van onze dagelijkse gewoontes hebben ze helaas de neiging om op den duur terug te komen. Daarom zal uw chiropractor met u bespreken welke maatregelen nodig zijn om het risico op nieuwe rugklachten zoveel mogelijk te beperken.

.

Bent u geïnteresseerd in een chiropractie behandeling bij Back to Health? Neem contact met ons op voor een gratis onderzoek, of maak direct een afspraak.Boek nu een vrijblijvende afspraak bij onze praktijk en ervaar
direct de verlichting die u zoekt!