Hoofdpijn


Hoofdpijn


Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. 20% van de Nederlanders zelf wekelijks. Hoofdpijn is daarmee één van de meest voorkomende klachten. Eigenlijk is het een verzamelnaam: u kunt last hebben van verschillende soorten hoofdpijn. Denk bijvoorbeeld aan clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn, hormonale hoofdpijn, aangezichtspijn of migraine. teveel pijnstillers of cafeïne kunnen eveneens hoofdpijnklachten veroorzaken. Heeft u ook regelmatig last? Bij Back to Health kunnen we u behandelen. Uw chiropractor richt zich voornamelijk op spanningshoofdpijn en migraine.

Spanningshoofdpijn

Hoewel deze hoofdpijn “spanningshoofdpijn” heet, wordt het zeker niet altijd door spanning veroorzaakt. Het is geen ernstige hoofdpijn, maar wel vervelend. De pijn kan verergeren door stress, slecht slapen, vermoeidheid of een verkeerde houdingen. De kenmerken van spanningshoofdpijn zijn:

  • De pijn straalt vaak uit vanuit de nek naar het hoofd
  • De hoofdpijn is een drukkende pijn, die vaak als een band om het hoofd wordt gevoeld
  • De pijn zit meestal aan beide kanten van uw hoofd of in de nek
  • De spieren van de schouders, nek en schedelrand zijn vaak gevoelig
  • De pijn kan enkele minuten tot vele dagen duren
  • De pijn is aanwezig, maar meestal kunt u wel doorgaan met uw dagelijkse activiteiten
  • U kunt last hebben van harde geluiden of fel licht

.

Nekspieren en gewrichten

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van spanningshoofdpijn. Vaak ontstaat het vanuit de nek. Als de gewrichten niet goed bewegen en spieren erg gespannen zijn (hoog in de nek), kan dit leiden tot hoofdpijnklachten.

.

Hoofdpijn en chiropractie

Als u voor het eerst bij de Back to Health Chiropractie komt, zal uw chiropractor eerst een aantal vragen stellen over uw klacht en een onderzoek doen. U krijgt altijd uitleg over de bevindingen en, met uw goedkeuren, kan daarna een behandeling worden gestart (vaak al tijdens het eerste consult). Als de chiropractor meer informatie nodig heeft, of de klacht hoort niet thuis in de chiropractie, zullen we dit met u bespreken.

.

Uitgebreid behandelprogramma

De chiropractor beschikt over een breed scala aan behandeltechnieken voor spanningshoofdpijn. De behandelingen richten zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten, spieren van de nek en gerelateerde gebieden van de rug. Daarnaast krijgt u advies over een goede (slaap)houding, ergonomie, sport, oefeningen en eventueel voeding. Een gezonde levensstijl is van groot belang om deze hoofdpijnklachten tot een minimum te reduceren.

.

Migraine

Als u heftige stekende of bonzende hoofdpijn heeft – vaak aan één kant van het hoofd – dan kan het zijn dat u migraine heeft. De pijn wordt erger bij inspanning, en ook kan het zijn dat u zich misselijk voelt en moet overgeven. Vaak is fel licht of een hard geluid slecht te verdragen. Soms wordt migraine vooraf gegaan door een ‘aura’. U ziet dan 30-60 minuten voor de hoofdpijn begint al een soort flitsen of schitteringen. In enkele gevallen kan het zijn dat u een doof gevoel krijgt, tintelingen of wat minder kracht aan één kant van uw gezicht of lichaam. De migraine komt vaak in aanvallen.

.

Invloed van het zenuwstelsel op de bloedvaten

Migraine wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door invloed die de nekzenuwen hebben op de bloedvaten naar het hoofd. Medicijnen kunnen uitkomst bieden tijdens een migraine aanval. Ook uw voeding is van groot belang, want bepaalde voedingstoffen zoals wijn, kaas en chocolade kunnen een aanval veroorzaken.

Hoewel uw chiropractor verschillende behandeltechnieken heeft voor spanningshoofdpijn, is chiropractie helaas niet altijd de oplossing voor migraine. Wel kan uw chiropractor u helpen om de frequentie en intensiteit van de aanvallen te verminderen. Daarnaast kan uw chiropractor u adviseren over uw voeding en ander leefgewoonten. Dit kan ertoe bijdragen dat u minder last heeft van migraine aanvallen en minder medicatie hoeft te gebruiken.

.

Bent u geïnteresseerd in een chiropractie behandeling bij Back to Health? Neem contact met ons op voor een gratis onderzoek, of maak direct een afspraak.Boek nu een vrijblijvende afspraak bij onze praktijk en ervaar
direct de verlichting die u zoekt!