Echografie


Echografie


Echografie is een medische beeldvormingstechniek dat werkt via ultrasone geluiden (echo). Met echografie kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat. Dit wil zeggen: pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten. Back to Health heeft een eigen echo-apparaat: hierdoor kunnen wij diverse pijnklachten direct in beeld brengen.

Waarom echografie?

Dankzij echografisch onderzoek is het mogelijk om nauwkeuriger diagnoses te stellen, veel gerichter te behandelen en een betere prognose te geven. Bijvoorbeeld in het geval van peesverkalking, waarvoor shockwave therapie een zeer effectieve behandeling is. Tijdens een behandeltraject is het mogelijk om het herstel te volgen, door ook tijdens deze periode echografisch onderzoek te doen. Indien nodig kunnen we u doorverwijzen naar de huisarts of specialist.

Welke diagnoses kunnen gesteld worden?

  • Schouderklachten: peesontstekingen, peesverkalkingen, scheurtjes in de schouderpezen, slijmbeursonsteking
  • Elleboogklachten: tennisarm, golfersarm
  • Heupklachten: trochanteric bursitis (slijmbeursontsteking), verkalking, tractus iliotibialis
  • Knieklachten: peesklachten (Jumper’s knee, Osgood-Schlatter), ontstekingen of scheurtjes in de kruisbanden, slijmbeursonteking, Baker’s cyste
  • Enkel- en voetklachten: hielspoor, peesplaatontsteking, Achillespeesontsteking

.


Hoe werkt echografie?

Bij een echografisch onderzoek worden weefsels in het lichaam door middel van geluidsgolven zichtbaar gemaakt. De geluidsgolven kunnen door uw lichaam heen, maar een deel ervan wordt gereflecteerd op de grensvlakken tussen de verschillende structuren in het lichaam. Bijvoorbeeld wanneer de geluidsgolven overgaan van spier op bloedvat. Door de gedeeltelijke reflectie kunnen we deze overgang in beeld brengen.

Het echoapparaat bestaat uit een probe, ook wel transducer genoemd. Deze transducer zendt de geluidsgolven uit, maar vangt ook de gereflecteerde geluidsgolven weer op. De gereflecteerde geluidsgolven worden omgezet in een elektrisch signaal dat naar een computer wordt gestuurd. De computer kan het elektrische signaal vervolgens omzetten in een beeld.

Met echografie wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. Het onderzoek is niet pijnlijk en de geluidsgolven zijn niet schadelijk voor het menselijk lichaam. Uw chiropractor is gekwalificeerd voor het uitvoeren van een echografisch onderzoek en het interpreteren van de daaruit voortkomende resultaten.

.

Echografie bij Back to Health

Back to Health maken wij gebruiken van het allernieuwste echo-apparaat. Hieraan is een hoog-resolutiescherm verbonden waardoor u zelf tijdens het onderzoek kunt meekijken.

Tijdens het uitvoeren van een echografisch onderzoek wordt het onderzochte gebied direct op dynamische wijze in kaart gebracht. Dit in tegenstelling tot het maken van een röntgenfoto of MRI, die slechts statische (niet-bewegende) beelden opleveren. Tijdens een echografisch onderzoek zullen we u vragen om verschillende bewegingen te maken, inclusief de provocerende bewegingen waarvoor u bij ons behandeling zoekt. Zo kunnen wij direct een verband leggen tussen de pijn en de beelden die we zien.

.

Bent u geïnteresseerd in een echografisch onderzoek? Neem contact met ons op voor meer informatie.


Boek nu een vrijblijvende afspraak bij onze praktijk en ervaar
direct de verlichting die u zoekt!