Ischias en hernia


Ischias en hernia


Ischias

Ischias is een uitstralende pijn in de bil en/of het been. Ischias is geen diagnose, maar een benaming van het net beschreven symptoom. De term “ischias” komt van de naam van de zenuw waar het naar verwijst: “Nervus Ischiadicus”. Deze zenuw vormt zich vanuit de onderrug en loopt via de bil langs de achterkant van het been naar de kuit en voet. Als er ergens langs deze baan teveel druk op de zenuw komt, kan deze geïrriteerd of ontstoken raken.

Een van de meest bekende oorzaken van ischias is een hernia, maar ischias kan ook veroorzaakt worden door: een beknelling in de bilspieren, uitstralende pijn vanuit de gewrichten, artrose en zwangerschap.

.

Hernia

Een hernia (voluit: Hernia Nucleus Pulposus, HNP) is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten in het been ontstaan. Het is mogelijk dat u uitvalverschijnselen ervaart, zoals een doof gevoel of krachtvermindering.

.

Oorzaken van een hernia

Het is niet altijd duidelijk waarom een hernia ontstaat. Soms wordt het gerelateerd aan zwaar werk, of werk waarbij men vaak voorover staat of moet buigen. Maar ook een gebruik aan activiteit en veel zitten kunnen tot een hernia leiden. Het ontstaan is een geleidelijk proces, al kunnen de klachten wel heel plotseling beginnen. Hernia’s zijn niet erfelijk, maar ze komen wel vaak bij meerdere familieleden voor. Mogelijk heeft dit te maken met bepaalde gewoontes in de levensstijl die de kans op een hernia vergroten. Denk hierbij aan roken, wel of niet sporten, et cetera.

.

Waaraan herkent u een hernia?

  • Pijn of een tintelend/doof gevoel in het been, vaak ook onder de knie
  • De pijn verergert met hoesten, niezen, persen en bepaalde houdingen zoals zitten en bukken
  • Soms kan er krachtverlies optreden in het been
  • Lage rugpijn kan aanwezig zijn, maar de pijn in het been overheerst meestal

.

Huisarts raadplegen 

Als u een hernia vermoedt, en daarnaast ook problemen heeft met uw controle over de blaas en darmen kan het zijn dat u een grote hernia heeft. Dit wordt ook wel het Cauda Equina Syndroom genoemd. Neemt u in dat geval met spoed contact op met uw huisarts, voor een doorverwijzing naar een neuroloog.

.

Bij de chiropractor

Als u voor het eerst bij Back to Health komt, zal uw chiropractor eerst vragen stellen over uw klachten en een onderzoek doen om de oorzaak van uw problemen te achterhalen. U krijgt altijd uitleg over de bevindingen en kan er, met uw goedkeuren, begonnen worden met de behandeling. Naast de behandeling zal uw chiropractor u ook adviseren over praktische dingen zaken. Dit zal makkelijker zijn voor u rug tijdens het herstellen. Denk aan het uitvoeren van oefeningen voor een een verbetering van de houding, en veranderingen in de levensstijl. Als aanvullend onderzoek nodig is, of wanneer er indicaties zijn dat chiropractie niet de beste optie is, zal dit met u worden besproken en volgt er een verwijzing naar uw huisarts.

.

Behandeling verlaagt de druk op de zenuw

Het goede nieuws is dat veruit de meeste hernia’s herstellen zonder operatie, al kan dit enkele maanden duren. Vaak kan de chiropractor u helpen om het herstelproces te versnellen. De chiropractor kan verschillende technieken inzetten om een hernia of ischias te behandelen.

Het doel is om de ruimte voor de zenuw te vergroten, evenals de beweeglijkheid van het gebied om zo de irritatie van de zenuw te verminderen. Dit kan onder andere met bepaalde rek- of tractietechnieken gedaan worden, manipulatietechnieken en technieken gericht op het verminderen van spierspanning. De behandeling zelf is meestal niet pijnlijk en wordt aangepast aan uw mogelijkheden.

.

Bent u geïnteresseerd in een chiropractie behandeling bij Back to Health? Neem contact met ons op voor een gratis onderzoek, of maak direct een afspraak.Boek nu een vrijblijvende afspraak bij onze praktijk en ervaar
direct de verlichting die u zoekt!