Chiropractie voor ouderen

Chiropractie is voor jong en oud! Chiropractie is een effectief en veilig behandeling voor nek-, rug- en gewrichtsklachten. Dit geldt ook voor mensen met ouderomsgerelateerde problemen, onder andere artrose (in de volksmond ook wel slijtage genoemd) en botontkalking (osteoporose). Een chiropractische behandeling is bij ieder mens anders en altijd geïndividualiseerd op basis van uw klachten, gezondheidstoestand en eigen doelen.

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Osteoporose is het brozer worden van de botten. Beide zijn onderdeel van een normaal verouderingsproces en treedt dan ook bij iedereen in meer of mindere mate op, maar osteoporose komt vaker voor bij vrouwen.

Artrose vindt het meest plaats in de gewrichten van de rug, de knie of de heup. Het meest voorkomende symptoom van artrose is stijfheid, met name in de ochtend. Vaak gaat deze stijfheid gepaard met pijn en kunt u hierdoor moeilijk bewegen. Al kan het slijtageproces niet worden omgekeerd, chiropractische behandeling kan vaak pijn en stijfheid verminderen.

Uw chiropractor doet vervolgens een uitgebreid bewegingsonderzoek waarmee uw beperkingen in kaart worden gebracht. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto. De chiropractor verwijst u hiervoor naar de huisarts en overlegt indien nodig met de huisarts of aanvullend onderzoek noodzakelijk is.

De chiropractor is bekend voor het gebruik van ‘manipulaties’ om de beweeglijkheid van gewrichten te herstellen. Een manipulatie, in de volksmond vaak ‘kraken’ genoemd, is een hele kleine snelle beweging, bedoeld om het gewricht iets op te rekken. Hierdoor wordt de souplesse van het gewricht hersteld. Voor mensen met (vermoedelijke) artrose en botontkalking, wordt gebruik gemaakt van zachter mobilisatie technieken. Dit betekent dat de behandeling heel veilig is. Verder wordt advies gegeven over wat u zelf kunt doen. Dit komt in onze volgende nieuws artikel!